För att appar och webbplatser överhuvudtaget ska fungera används programmeringsspråket och datorplattformen Java. Java finns bland annat i mobiltelefoner, på internet, i laptops och i spelkonsoler, och är ofta förinstallerat på enheterna. Ibland får du meddelanden om att Java måste uppdateras, vilket är viktigt att man gör för att skydda sin dator samt för att alla nätverksanslutna program ska fungera smidigt och säkert. Java är gratis att ladda ner från den officiella hemsidan och där kan man också hitta den senaste uppdateringen. I Java ingår Java Runtime Environment (JRE) och Java Plug-in som är en komponent i JRE.

  • Java är ett av de mest använda programmeringsspråken i världen
  • Det är viktigt att ha den senaste versionen av Java
  • Java presenterades 1995 av Sun Microsystems
  • Finns mängder av kurser i Java-programmering

Javas historia

James Gosling, Mike Sheridan och Patrick Naughton på Sun Microsystems konstruerade Java under första hälften av 90-talet. Java var tänkt att vara ett alternativ till programspårken C++ och C som utvecklades under 70- och 80-talet. Från början kallades Java för D, men namnet ändrades till Oak, men eftersom Oak var upptaget blev det istället Java. Redan 1994 kunde Java 1.0a laddas ner, men det var inte förrän 23 maj 1995 som den offentliga versionen, Java 1.0a2, presenterades av Sun Microsystems på SunWorld-konferensen. Allt tog fart när Netscape byggde in stöd för Java i sin webbläsare. Med hjälp av Java fick webbsidorna mer avancerade funktioner och mer liv.

Idag är Java den globala standarden för leverans och utveckling av appar, spel, webbinnehåll och programvara för företag. Java finns som sagt på många olika enheter som mobiler, datorer och spelkonsoler och förstås på internet. Enligt Java själva kör 97 procent av alla företagsdatorer Java och det finns runt nio miljoner Java-programutvecklare över världen. Java finns på tre miljarder mobiltelefoner och körs på 125 miljoner tv-enheter. Som statistiken visar är Java ett otroligt populärt programmeringsspråk. Några anledningar är att det är ett allsidigt och kraftfullt verktyg, det är kompatibelt med flera operativsystem, och det är inte begränsat till ett specifikt användningsområde.

JavaFX och avinstallation

När man talar om Java dyker ibland JavaScript upp och det kan vara lätt att blanda ihop dem. Skillnaden är att Java är ett objektorienterat programmeringsspråk och JavaScript är ett skriptspråk. JavaScript används till att göra webbsidor mer interaktiva och dynamiska. Dessutom är detta program utvecklat av Netscape, inte Sun Microsystems. För att utveckla program med avancerade användargränssnitt som ska fungera på alla plattformar, kan applikationsutvecklare använda JavaFX. Genom JavaFX kan de skapa fängslande visuella upplevelser, även kallat Rich Internet Applications (RIA). JavaFX är inte en separat produkt, utan ingår i JavaSE, som är plattformen för utveckling av Java-program.

Att ha en uppdaterad version av Java på datorn är som sagt viktigt för bland annat säkerheten och prestandan. Den senaste versionen innehåller alltid korrigeringar och uppdateringar. Är man osäker på om man har den senaste versionen kan man kontrollera detta på Javas hemsida. Det rekommenderas att avinstallera äldre versioner av Java för att vara säker på att den senaste versionen körs i systemet. Man kan använda ett särskilt avinstallationsverktyg för att lättare hitta versioner av Java som ska avinstalleras. Med verktyget får man upp en lista där man kan välja att ta bort alla versioner eller bara vissa.

Hur lär man sig Java-programmering?

Hur gör du då om du vill lära dig Java? Är man ung kan man läsa kurser i Java-programmering på gymnasiet. Det är framförallt LBS Kreativa Gymnasiet och NTI-Gymnasiet som erbjuder dessa utbildningar. Som vuxen kan du läsa programmering på högskola eller universitet i flertalet städer i Sverige. Oracle, som numera äger Java, erbjuder material till utbildare i Java-programmering via Oracle Academy. För barn finns program som Scratch, Alice och Greenfoot, där du kan lära dig programmera med Java-programmeringsspråk och skapa animationer. Det finns mängder av sidor på internet som erbjuder gratis utbildning, bland annat YouTube, där man kan titta på tutorials om Java-programmering.