Programmerare är ett framtidsyrke. I och med IT-utvecklingen kommer det i ett antal år framåt behövas tiotusentals nya programmerare som kan jobba med alltifrån styrsystem i tillverkningsindustrin till dataspel. Något som kan locka är snabba utbildningar, en ingångslön på 30 000 kronor i månaden och en garanterad anställning. Sedan 2015 finns utbildningen Tjejer Kodar som satsar på att få ut fler tjejer i branschen. Pink Programming och Epicenter Campus är ytterligare snabba och korta utbildning. På gymnasienivå kan man läsa programmering på LBS Kreativa gymnasiet eller på NTI-Gymnasiet. Självklart kan man lära sig själv genom olika webbsidor på nätet.

  • Behövs många programmerare de närmaste åren
  • Olika organisationer erbjuder gratis utbildning
  • Föreningar satsar på kvinnliga programmerare
  • Många sätt att lära sig själv

Olika utbildningar

Det finns tre saker som kan vara bra att ha om man vill arbeta som programmerare: att ha ett logiskt tänk, att gilla att lösa problem, och vara intresserad av hur saker fungerar. Men vad är en programmerare? Jo, en person som genom ett programmeringsspråk skapar program som används på en dator eller i en mobil. Vad finns det för yrken inom programmering? Några exempel är nätverkstekniker, spelutvecklare, systemutvecklare, systemförvaltare och webbdesigner. Lite kort om programmeringsspråk. För att bygga hemsidor används språket HTML, och för design använder du CSS. JavaScript används för att programmera hemsidor. C, C++ och C# är ett äldre programspråk.

Var ska du börja om du är intresserad av programmering? Är du ung kan du välja LBS Kreativa gymnasiet, där du kan läsa både programmering och spelgrafik. LBS finns i 15 städer i Sverige. NTI-Gymnasiet hittar du också i ett flertal städer runtom i landet, och där ingår programmering i informations- och medieteknikprogrammet. Tittar man närmre på vuxenutbildningar, så finns det en hel del på högskole- och universitetsnivå. Du hittar utbildningar i programmering på högskolor och universitet i bland annat Halmstad, Gävle, Växjö, Luleå och Uppsala. Det skriks efter JavaScript-utvecklare, och alla de nämnda utbildningsstäderna erbjuder just programmering i språket Java.

Gratis utbildning

Runtom i landet finns en rad olika yhutbildningar, alltså yrkeshögskoleutbildningar, där man varvar teori med praktik, vilket ger den som studerar arbetslivserfarenhet och en chans att lära känna potentiella arbetsgivare. Eftersom det är brist på programmerare, så finns det organisationer som erbjuder intresserade gratis utbildning. Epicenter Campus är en av dessa. Där väljs ett 30-tal studenter ut bland ca. 1000 sökande för att gå en tre månader lång, gratis utbildning. De flesta får jobb direkt efter utbildningen och hamnar många gånger hos spelbolag eftersom behovet är störst där. Academy är ytterligare en skola som erbjuder en utbildning på tre månader. Normalt har man 2000-3000 sökande och endast 30 platser.

Att få in tjejer i branschen är inte bara viktigt för jämställdheten, utan också för att det helt enkelt behövs arbetskraft. Tjejer Kodar erbjuder en tre månader gratis utbildning, men också programmeringsresor, som deltagarna visserligen får bekosta själva, men som är rejält subventionerade av sponsorer. Den ideella föreningen Pink Programming inriktar sig också på tjejer. De anordnar läger för både erfarna och nya tjejer som vill lära sig koda i en inspirerande miljö. Viktigt för Pink Programming är att lyfta fram kvinnliga förebilder som finns i IT-branschen. Alla lärare och föreläsare är därför kvinnor som jobbar i branschen. Föreningen finns i tre städer, men har över 100 volontärer i landet.

Att lära sig själv

Om du inte är gammal nog för gymnasiet, eller inte vill studera på högskola, eller lyckas komma in på en gratis utbildning, kan du faktiskt lära sig att programmera själv. I och med internet finns mängder av sätt att skaffa sig kunskap gratis. Ett exempel är Khan Academy, som bland annat lär ut JavaScript, HTML och CSS. Scratch erbjuder ett enkelt och roligt sätt att skapa sina egna animationer, spel och interaktiva berättelser. Grasshopper är namnet på Googles gratisapp som ska ska lära ut grunderna i programmering på ett lekfullt sätt. Att titta på tutorials på YouTube är också ett utmärkt sätt att lära sig.